Realisaties » Zwembaden » Aquanima, privé Welness in slipvaste natuursteen
 • Aquanima, privé Welness in slipvaste natuursteen

  In januari 2006 kreeg Jeoffrey Van Hoof een lumineus idee: waarom geen wellness-
  centrum installeren onder zijn (nog te bouwen) huis? Precies zes jaar later, in januari 2012, opende privé-wellness Aquanima de deuren in Betekom, een deelgemeente van Begijnendijk. Van Hoof legt uit hoe het allemaal begonnen is: “Toen we onze woning gingen bouwen, wilden we eigenlijk geen kelder. Maar aangezien het perceel onder het straatniveau lag, moest dat wel. Dus wat te doen? Om te relaxen -en nu net om over dat soort van zaken na te denken- gingen mijn vrouw Veerle en ik toen wel vaker naar een privé-wellness center. We beslisten onze kelder gewoon vier meter dieper te gieten en er een zwembad in aan te leggen met bijhorende buffertanks.
  Bij een volgend bezoek aan het wellness center schoof mijn vrouw uit op een gladde vloer en brak haar arm. Daar zijn we nogal van geschrokken. Rond dat zwembad lag gewoon een keramische vloer. Wij wilden absoluut een slipvast materiaal vinden. De peter van mijn vrouw is een vloerder (Tegels Vandoren in Korbeek-Lo, nvdr) en zijn idee was: de enige slipvaste steen is natuursteen. Maar het moest er wel één zijn met zo weinig mogelijk kalk, want die wordt aangetast door de chloor van het zwembad. Via Tegels Vandoren zijn we vervolgens terecht gekomen bij Stone en al snel kwamen we zo uit bij een kwartsietsteen.”

   

  Magie van natuursteen
  Dat alleen natuursteen écht slipvast zou zijn, horen ze bij Stone graag zeggen, al gaan ze zelf niet zo ver. “Wel is het zo dat voor welnessen en dergelijke toepassingen natuurlijke materialen altijd een voetje voor hebben. Bezoekers zijn namelijk op zoek naar een gevoel van fysiek en mentaal welbehagen, en natuurlijke materialen dragen daar in belangrijke mate toe bij. Het gaat hier om de essentie van natuursteen: die moeilijk in woorden te brengen ‘X-factor’ die mensen in het hart raakt, of juist niet. Die magie van natuursteen compenseert op zich al een aantal vermeende nadelen, die onze collega’s uit de keramische sector graag in de verf zetten. En we zeggen vermeende nadelen: zomaar in het algemeen zeggen dat natuursteen duur is en moeilijk te onderhouden, zoals velen doen, dat kan natuurlijk niet.”

  Stone neemt een duidelijke trend waar.
  “Wij merken nu al een tijdje dat de opkomst van spa en wellness de interesse voor gekende materialen doet toenemen. Dan hebben we het over strakke graniet, over basalt en over leisteen. En we merken ook dat materialen die langer geleden populair waren en meer recent in onbruik geraakt zijn, opnieuw in het vizier komen: kwartsieten, Franse kalkstenen, zandstenen, dat soort materialen. Dat doet ons plezier. Realisaties zoals
  Aquanima tonen de eindeloze waaier van mogelijkheden met natuursteen, in een land dat uiteindelijk bezeten blijft van blauw, grijs en zwart. Dat is ook de reden waarom wij zo graag samenwerken met architecten, of met bouwheren die dezelfde visie hebben als Jeoffrey Van Hoof.”

  Duivel-doet-al Van Hoof gidst ons rond in de wellness, die volledig ondergronds zit, op één uitzondering na, namelijk het massagekamertje op het gelijkvloers. Dat vertrek is ook een uitzondering op een ander gebied, want hier liggen keramische tegels: “In een massagekamer kan je natuurlijk absoluut niet werken met natuursteen. Als mensen van de massagetafel komen na een voetmassage, hun voeten doordrenkt met massage-olie, dan trekt dat enorme kringen in natuurtegels. Zelfs op de keramische tegels moeten we geregeld schrobben om de olie eraf te krijgen!”

  In de inkom van de wellness (die een afzonderlijke ingang heeft, los van de privé-vertrekken) is er een trap naar beneden: “Zowel voor de vloer van de inkom als voor de trap plaatste ik basaltsteen Palladio Light. Ik wou de trappen allemaal mooi strak maken, als één geheel, met dikke elementen. Dat is het mooiste. En dat kan alleen met natuursteen.” Van Hoof lijmde de tegels op chape: “Dat was nogal een puzzelwerk, want natuurstenenzijn natuurlijk niet allemaal even dik. Al moet ik zeggen dat dat enorm goed meeviel. Het was gewoon een kwestie van af en toe er eentje opnieuw uithalen en terugplaatsten met wat minder lijm eronder, je kent dat wel. De treden van de trap naar beneden zijn allemaal gelegd met cement. De beton is ingestreken met Compaktuna en water, om een hechting te krijgen met de cement. En daar is dan de trede opgelegd die steunt op twee punten cement, rechts en links. De tegentreden ertussen zijn telkens verlijmd aan de beton en op de koppen aan die grote hoofdtreden, om geen vervelende ploffende geluidseffecten te hebben als je naar beneden stapt. Weet je wel: plok, plok, plok! Dat zou enorm storend zijn.”

  In de eigenlijke wellness, beneden, is er een omkleedkamer met toilet, een rustruimte met gashaard en een wellness-hal met zwembad, hamman, sauna, douches en jacuzzi. De bevloering en de wanden zijn bijna overal in de Braziliaanse kwartsiet Albino Light. Van Hoof koos voor dit materiaal om twee redenen. “Eerst en vooral omdat hij enorm goed is tegen het uitschuiven, voor wie uit het zwembad komt of de douches gebruikt. Zelfs lopende kinderen schuiven niet uit. Het is bij wijze van spreken zoals schuurpapier maar dan zacht en aangenaam om op te lopen. Maar ook: overal ligt vloerverwarming en deze steen houdt enorm lang zijn warmte en blijft die doorgeven.”

  René Rabaey en Yvan Storms van Stone beamen: “Inderdaad, dat maakt de Albino een schitterend product voor deze toepassing. Wat kun je meer wensen in een wellness omgeving? Niet voor niets werd hij recent ook geplaatst in de openbare zwembaden van Neerpelt en Bergen. Maar ook buiten het zwembad is hij populair: zo liet ING zich door de Albino verleiden voor de renovatie van zijn hoofdkwartier in Brussel.”

  De Albino light heeft een dikte van 10 tot 30mm en kan ook worden gekalibreerd op 15mm. Dat is precies wat Van Hoof ook liet doen. “De vloeren zijn allemaal gelijmd met gewone natuursteenlijm, Ceresit CM25. We hebben het hele project gedaan in Ceresit. Rond het bad moesten we een waterdicht perron creëren, dus hebben we eerst het zwembad, de goten en de perrons dicht gemaakt met een soort rubber coating, de CL 50. Hierop werden alle tegels geplaatst op dezelfde manier: een kam van 15mm dus geen dikbed. Niet nodig.” “Op de wanden plaatste ik wandtegels, allemaal in kwartsiet Albino Light in vrije lengtes van 25 centimeter hoog, dus met Een deel van de muren zijn ook afgewerkt met de Giallo Muretto-strips van Stone. Die werden geplaatst met de laser, rij per rij, omdat je anders bovenaan niet mooi gelijk uitkomt.

  Tussen de stenen heb ik dan stripjes gestoken in verschillende diktes. Stone heeft ook speciale hoekstukken gemaakt.” Het zwembad, de hamman en het voetenbad met relaxbank werden allemaal voorzien in glasmozaïek, verlijmd met CM25 en opgevoegd met epoxy-voegsel van Ceresit. Voor de betegeling er rond tekende Van Hoof zelf een plan en stuurde het door naar Stone. “Daar hebben ze dat dan een beetje aangepast zodat de tegelvoegen doorlopen in de zwembadboorden. De zwembadboorden zijn vijf centimeter dik en half afgerond. Daar hebben ze dan twee soorten maten in gemaakt. Ik wou dat het exact uitkwam, dat de voegen mooi doorliepen. Dat was een heel puzzelwerkje. Stone heeft vier hoekstukken moeten maken waar ik mee begon en vervolgens ook alle andere maatstukken ertussen.

  Wie ook eens wil relaxen in Aquanima, gaat best eens kijken op de website: www.aquanima.be.

  • Aquanima, privé Welness in slipvaste natuursteen
  • Aquanima, privé Welness in slipvaste natuursteen
  • Aquanima, privé Welness in slipvaste natuursteen
  • Aquanima, privé Welness in slipvaste natuursteen
  • Aquanima, privé Welness in slipvaste natuursteen
  • Aquanima, privé Welness in slipvaste natuursteen

Nieuw in het gamma

Speciale aanbiedingen